19 марта 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Віртуальна реальність полегшила лікування зубів

Дослідження показало, що VR-відео про природу допомагають справлятися з болем краще, ніж урбаністичне VR-середовище.


Технології віртуальної реальності нерідко застосовуються в медицині. На них засновані методика зниження страху смерті, один з методів контролю внутрішньоутробного розвитку дітей, курси реабілітації для наркозалежних.

Вчені з Плімутського, Ексетерського і Бірмінгемського університетів в Британії використовували віртуальну реальність в стоматології. Стаття про нову розробку опублікована в журналі Environment & Behaviour.

Для пацієнтів однієї зі стоматологічних клінік Грейт-Торрінгтоні, розташованого на південному заході Великобританії, вчені розробили два віртуальних середовища. Першу створили на основі зйомок пляжу в британському графстві Девон, друга зображувала вулиці мегаполісу.

[caption id="attachment_928" align="aligncenter" width="720"] VR-симуляція пляжу, Environment & Behaviour[/caption]

У першому експерименті брали участь 85 студентів: 51 дівчина і 34 юнаки. Середній вік учасників - 22 роки. Щоб оцінити, наскільки віртуальна реальність допомагає справлятися з хворобливими відчуттями, вчені провели стандартний тест з холодною водою. Респондентів попросили утримувати неробочу руку (наприклад, у правшів - ліву) в ємності з холодною водою і припинити експеримент тільки тоді, коли біль стане нестерпним. Максимальна тривалість тесту становила чотири хвилини, щоб не нашкодити здоров'ю учасників. Студентів розділили на три групи: першій групі не показували відео, друга могла «управляти» віртуальною прогулянкою по пляжу за допомогою контролера, третій групі показували тільки VR-відео пляжу без можливості контролю.

Студенти оцінювали рівень болю за опитувальником болю Макгілла. Також їх попросили оцінити рівень болю і інтенсивність спогадів через деякий час після досвіду. За всіма показниками контрольна група продемонструвала найсильніший рівень болю: він значно перевищував рівень болю студентів, яким показували VR-ролики. Можливість контролювати віртуальну «прогулянку» трохи зменшила рівень болю в порівнянні зі звичайним VR-відео.

У другому експерименті брали участь 70 пацієнтів клініки. Їх також розділили на три групи. Першій групі під час стоматологічних процедур не показували нічого, друга група «прогулювалася» по віртуальному місту, а третя - по пляжу. Показники рівня болю, стресу і спогадів про біль у перших двох груп відрізнялися незначно, істотні результати дало тільки VR-відео з пляжем.

Дослідники планують розширити сферу застосування своєї розробки і провести схожі експерименти з пацієнтами лікарів інших спеціальностей.

 

15.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше