26 апреля 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Нове древо життя включить «сімбіомів» як окремі організми

Американські і китайські вчені анонсували створення нового філогенетичного древа, на якому організми, що складаються в симбіозі, розташуються на одній «гілці».


Розташувати всі живі організми на якомусь «дереві», за яким можна простежити великі і малі групи і їх зв'язку, люди намагаються тисячі років. У класичному вигляді таке «древо життя» показано ще в дарвінівському «Походження видів» в 1859 р З тих пір в ньому багато що змінилося, та й на древо сучасні варіанти вже зовсім не схожі. Але реалістичності їм як і раніше бракує, і варіанти, які відносять спірні форми або цілі домени то на одну «гілку», то на іншу, з'являються регулярно.

З новою пропозицією виступив недавно професор Ратгерського університету Дебашіш Бхаттачарья (Debashish Bhattacharya), стаття якого опублікована в журналі Trends in Ecology and Evolution. «Необхідний міждисциплінарний підхід для того, щоб вірно класифікувати життя, що включає численні види, залежать один від одного в плані здоров'я і виживання, - сказав він. - Це різні бактерії, що співіснують з людьми, з коралами, водоростями і рослинами ».

«На нашу думку, не можна класифікувати асоційовані з рослинами бактерії або гриби філогенетично окремими від них, - продовжує вчений, - адже вони є цілісною одиницею еволюції». З іншого боку, зрозуміло, що відносити бактерії до рослин теж не варто було б. Тому мету Бхаттачарья і його співавтори вибрали відповідну: перетворити звичайне «плоске» філіпченкове древо в «багатовимірне», яке розглядало б різні аспекти міжвидових відносин. «Ми отримаємо дерева, які пов'язані з іншими деревами», - пояснює вчений.

Справді, існування багатьох видів немислимо без їх симбіонтів. Миші із стерильним кишечником не виживуть в природних умовах, а симбіоз цілком різних видів в коралі або лишайнику досяг і зовсім немислимих висот. Дослідники, які вивчають такі організми, називають їх «сімбіомами» (symbiomes) замість звичайного сухого «симбіотична асоціація». Для того щоб вони отримали адекватне місце на «дереві життя», професор Бхаттачарья і його колеги з цілого ряду інших вузів США і Китаю запропонували реалізацію проекту SYMPHY (SYMbiome PHYlogenetics - «Філогенез симбіомів»).

На думку вчених, SYMPHY в кінцевому підсумку дозволить отримати щось більше, ніж нову класифікацію - вона дозволить вибудувати нові моделі більш широкої і цілісної картини живого світу і еволюційних відносин між усіма його мешканцями, в тому числі і тими, кого багато в одній особі.

«Древо життя» в одній з найсучасніших форм / © Laura Hug et al., Nature Microbiology, 2016

16.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше