19 апреля 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Американський Сенат обрушив вартість російських акцій на 340 мільярдів рублів

Російський фондовий ринок впав в піку на тлі рішення Сенату США схвалити посилення антироссійких санкцій і нової хвилі падіння цін на нафту.

На торгах у четвер індекс ММВБ впав на 2,94%, а компанії, які входять до нього, подешевшали на 320 мільярдів рублів. Обвал став рекордним з січня 2016 року, а значення індексу опускалося до мінімальної позначки за 15 місяців.

Індекс РТС, що відображає доларову ціну найбільших російських компаній, схуд майже на 6 млрд доларів і вперше з листопада пробив "психологічне дно" на рівні 1000 пунктів.

Гонку вниз очолили акції держбанків, для яких в новому списку санкцій передбачені більш жорсткі обмеження на валютні кредити - максимальний термін позик буде скорочений з 30 до 14 днів.

Сбербанк подешевшав на 123 млрд рублів (4,4%) за 5 годин торгів, ВТБ - на 16 млрд (2,1%). В результаті "тандем" держбанків, один з яких належить ЦБ, а інший - уряду РФ, впали до мінімумів за 10 місяців і два роки відповідно.

На 98 млрд рублів став дешевше "Газпром", якому список санкцій може повністю перекрити фінансування трубопровідних проектів - від "Сили Сибіру" до Nord Stream 2.

Заступник голови правління холдингу Олександр Медведєв запевнив РІА Новсті, що нові заходи "не вплинуть", але ринок йому не повірив: котирування "національного надбання" просіли на 3% за день і 38% з початку року, занурившись на глибини, яких МосБіржа не бачила з "чорного вівторка" 2014 року.

У важку депресію впали акції "Роснефти", якій, як і банкам, санкції скоротять термін валютних кредитів (з 90 до 30 днів). Найбільша нафтова компанія РФ з боргом на чверть резервів ЦБ подешевшала на 3%, до мінімуму з березня 2016 року.

Падіння російського ринку триває практично без зупинок 6 місяців поспіль, обсяги наростають, і ситуація вже нагадує 2008-й рік, каже заступник гендиректора з інвестицій "Універ Капіталу" Дмитро Александров: з початку року ММВБ втратив 22%, а це в теорії означає початок " ведмежою фази ".

З ринку йдуть іноземні інвестори, які ставили на поліпшення відносин з США; у тих же, хто продовжує сидіти в акціях, починаються маржін-колли, і вони змушені скидати папери через збитки, розповідає глава операцій на ринку "Фрідом Фінанс" Георгій Ващенко.

За даними EFPR, з початку року нерезиденти вивели з російського ринку майже 1,5 млрд доларів. Акції купувалися в надії на потепління з Заходом, але реальність виявилася похмурою, констатує старший аналітик "Альпарі" Анна Бодрова: "Ми можемо скільки завгодно говорити про можливість пристосуватися до обмежень, але якщо гроші в економіку не надходять, розвиватися їй банально не на що" .

На початку наступного тижня індекс ММВБ знайде точки опори в районі 1760-50 пунктів, це ще на 3-4% нижче поточних рівнів, каже головний аналітики УК "СкайВіндФінанс" Олександр Потавін, але чи буде відчутний відскік вгору - велике питання.

"Видно, що наш ринок великих гравців зрушують на більш низькі цінові рівні, де ми можемо застрягти до початку осені", - попереджає він.

16.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше