19 марта 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Вчені знайшли докази існування в нашій системі другого «Сонця»

Астрономи знайшли доказ того, що раніше у Сонця був «компаньйон». Висновки були отримані на основі аналізу радіохвильового випромінювання, яке виходить з протилежної сторони від нас на 600 світлових років пилової хмари.


Немезида - саме так називають гіпотетичну зірку, що обертається навколо Сонця на відстані 50-100 тисяч а. о. (астрономічних одиниць). А так як зірка ця вкрай тьмяна, виявити її дуже складно. Деякі вчені припускають, що саме Немезида - винуватиця масових вимирань на Землі.

Американські астрофізики не знайшли доказів того, що Немезида існує зараз. Однак, на їхню думку, зірка - компаньйон Сонця - могла існувати в минулому. Свої висновки експерти виклали на ресурсі arXiv.org, а короткий огляд доступний у виданні ScienceAlert.

Вчені проаналізували радіохвильове випромінювання, яке виходить з пилової хмари в сузір'ї Персея. Воно знаходиться на відстані 600 світлових років від нас. Аналіз показав, скільки подвійних і «звичайних» зірок містить туманність. Всього фахівці знайшли 45 одиночних світил, 19 бінарних і п'ять кратних (коли в системі більше двох зірок). Виявилося, що всі подвійні зірки, які розділяє дистанція в 500 а. о. і вище, досить молоді (їм менше півмільйона років). Вони також збудовані вздовж осі пилової хмари. Старі світила розташовані ближче один до одного.

Статистичні моделі показали, що об'єкти могли розподілитися в хмарі таким чином лише в одному випадку - якщо всі світила, схожі на Сонце, на ранньому етапі мали зірку-близнюка. І хоча експерти розглядали далекі системи, вчені вважають, що їх можна поширити і на рідній світ. «Наша робота - це крок вперед в розумінні того, як сформувалися подвійні зоряні системи, а також їх ролі в зоряній еволюції», - говорить астроном Стівен Сталер (Steven Stahler) з Каліфорнійського університету в Берклі.

Подвійні зірки - дуже поширені об'єкти. Вчені вважають, що в нашій Галактиці приблизно половина світил належить до подвійних систем.

15.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше