20 апреля 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Рідкісна мутація вказала на новий секрет звичайної застуди

Дівчинка, ледь не померла від самої елементарної застуди, допомогла вченим виявити білок, який грає важливу роль в захисті від вірусів.


Медики американського Національного інституту алергії та інфекційних захворювань були змушені провести повний генетичний аналіз маленькій пацієнтці, яка страждала від постійного зараження і викликало ГРВІ риновірус, і грип. Раз у раз хвороби погрожували її життю, змушуючи лікарів поміщати дитину в апарат для штучної підтримки життєдіяльності.

Причина цього знайшлася саме в геномі. У статті, опублікованій в Journal of Experimental Medicine, Ян Лемборн (Ian Lamborn) і його співавтори повідомляють, що єдина і унікальна мутація, виявлена ​​у дівчинки, сильно порушила нормальну роботу захисних систем її організму.

У нормі заражена клітина виділяє інтерферони, які служать сигналом для сусідніх клітин і механізмів імунітету. У свою чергу, виробництво інтерферонів запускається за сигналом рецепторів, що знаходяться на мембрані клітини і реагують на характерні «мотиви» бактеріальних і вірусних нуклеїнових кислот, білків і деяких інших молекул.

У нещасної пацієнтки було порушено розпізнавання «мотивів» деяких вірусів, дозволяючи їм поширюватися по організму майже безперешкодно. Білок MDA5, що реагує на певні РНК риновіруси людини (HRV), а також вірус грипу та респіраторного синуситу (RSV), був вражений одиночною мутацією, яка виникла в коду гені IFIH1. Мутантна форма синтезувалася клітинами, але - як показали вчені в експерименті - не пов'язувалися відповідні РНК.

Автори відзначають, що якби не унікальний випадок з хворою дівчинкою, то роль білка MDA5 в імунітеті могла ще довго залишитися невідомою. Вони вивчили (анонімну) одну з генетичних баз даних, яка містить послідовності ДНК приблизно 60 тис. людей в пошуках аналогічних мутацій гена IFIH1. І хоча точно такий же не знайшовся, вчені звернули увагу на кілька інших варіантів, які можуть вести до ослаблення функції MDA5 і, мабуть, зниження опірності до риновірусів. У звичайних обставинах така застуда не дуже небезпечна, проте на тлі астми або інших хвороб може виявитися навіть смертельною.

Варто додати, що сучасні медичні технології не дозволили б вилікувати нещасну дівчинку. Однак, як повідомляють автори статті, приблизно до п'яти років її імунітет досить зміцнів, і проблема в значній мірі «розсмокталася сама собою».

16.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше