02 мая 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Китайська вакцина проти коронавірусу не допомогла літнім людям, - ЗМІ

Китайська векторна вакцина від COVID-19 показала низьку ефективність у літніх людей. Науковці припускають, що для них може знадобитися додаткова вакцинація.

Результати другої фази клінічного дослідження рекомбінантних аденовірусної векторної вакцини проти COVID-19 опублікували в авторитетному журналі The Lancet.

Саме дослідження провели у квітні, в ньому взяли участь понад 500 осіб. Вакцина з робочою назвою Ad5-nCoV розроблена на основі позбавленого патогенності аденовірусу. У його геном вбудований ген вірусу SARS-CoV-2. Аденовірус доставляє гени SARS-CoV-2 в організм людини, і до відповідних білків коронавірусу у людей виробляються антитіла.

Основною метою дослідження було оцінити реакцію імунної системи на вакцину і визначити її найбільш підходящі дози, які будуть використовуватися в наступній фазі. Наступна, третя, фаза дослідження повинна буде показати, чи захищає вакцина від COVID-19 в реальному житті.

Побічна дія китайської вакцини

Серйозних побічних дій вакцини в цьому дослідженні не зареєстрували. Основними небажаними реакціями були біль в місці ін'єкції, лихоманка, слабкість.

У 95% учасників, які отримали високу дозу вакцини, вчені виявили вироблення Т-клітин або антитіл проти коронавірусу. У групі з низькою дозою їх виявили у 91% учасників.

Автори дослідження вказують, що в учасників, у яких був імунітет до аденовірусу, що застосовувався для виготовлення вакцини, вироблення імунітету до SARS-CoV-2 був набагато гіршим. Всього у 52% учасників дослідження був виявлений імунітет до аденовірусу, що існував до вакцинації.

Чим старші люди, тим частіше у них є імунітет проти аденовірусу. Тому при використанні цієї вакцини найгірше виробляється імунітет у літніх людей. Особливо страждає вироблення антитіл.

Автори вказують, що, літні люди – найважливіша група, яка потребує захисту від COVID-19. Вони не виключають, що людям у віці потрібна додаткова вакцинація. Чи допоможе це, можуть показати тільки нові дослідження.

28.08.2020

Похожие записи

На Одещині провели дослідження морської води

На Одещині провели дослідження морської води
Новости

Морську воду знову перевірили на мікробіологічні та хімічні показники. На пляжах Одеси морська вода, яка була забруднена через зливи, вже відповідає гігієнічним нормам. «Проведено лабораторні дослідження морської води, проби якої відібрано поточного...

Читать дальше

Імунітет до коронавірусу має 10% людей, – ВООЗ

Імунітет до коронавірусу має 10% людей, – ВООЗ
Здоровье и красота

Менш ніж 10% населення планети інфіковано коронавірусом нового типу станом на початок серпня. Про це повідомила глава підрозділу Всесвітньої організації охорони здоров'я із нових хвороб і зоонози Марія Ван Керхе на брифінгу. За її словами, більшіст...

Читать дальше

Із силікону та зі змінними фільтрами: науковці створили унікальну багаторазову маску проти коронавірусу

Із силікону та зі змінними фільтрами: науковці створили унікальну багаторазову маску проти коронавірусу
Здоровье и красота

Використання маски допомагає захиститися від китайського коронавірусу COVID-19, який станом на 24 липня заразив понад 15,5 мільйона людей в усьому світі. Щоби забезпечити найбільший ступінь безпеки, вчені з Массачусетського технологічного інституту С...

Читать дальше

Ліки від COVID-19 можуть і не з’явитися, — ВООЗ

Ліки від COVID-19 можуть і не з’явитися, — ВООЗ
Здоровье и красота

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що ліки або вакцина, яка знищить коронавірус, може ніколи й не з’явиться. «Наразі кілька вакцин перейшли до третьої фази клінічних випробувань, і ми всі сподіваємося отримати ефективні вакцини, які ...

Читать дальше