Доктор сільськогосподарських наук з Харкова Сергій Авраменко вирощує незвичні для українського клімату фрукти. Восени чоловік зібрав урожай маракуйї, яку посадив на ділянці в Інституті рослинництва.
Сергій посадив маракуйю торік. Чоловік працює в Інституті рослинництва імені Василя Юр’єва. Має там екзотичний сад.
“У 2010 році з дружиною їздили у весільну подорож. У Крим. І вперше покуштував свіжий інжир. І тоді так захотілося щось виростити тут. Це з усього світу сорти. Половину десь зарплати, яку я в Інституті маю, я вкладав, щоб десь купити. Цьому не завжди була жінка рада”, — розповідає Сергій.
Окрім маракуйї, на городі чоловік вирощує плоди апельсинів, мандаринів, лимонів, лаймів та різні сорти інжиру. Врожай маракуйї зібрав цьогоріч вперше: рослина адаптується до українського клімату та може перезимувати, говорить Авраменко.
“Коли зелена, вона біла, гамуз білий. А коли починає жовтіти, то значить уже поспіває”, — розповідає Авраменко.
Поки родина агронома куштує маракуйю, Сергій замислюється над розширенням саду.
“Дуже хочеться манго. Спробувати поекспериментувати з манго. Але також манго — це тропічна рослина, вона у нас не зимує. Тільки теплиця потрібна. Зараз за мету поставив серйозну — це Азиміна. Або ще “Пау пау” називають. Найбільша плодова рослина Північної Америки”, — розповідає Сергій.