25 апреля 2024
BLOGNEWS — мнения и события

Історія грошей

Як з'явилися і якими вони були - перші гроші? Скільки коштував перший рубль і звідки походить назва російської валюти?


«Гроші - це свобода, викувана із золота», - сказав Еріх Марія Ремарк в першій половині минулого століття. Що б там не говорили, а гроші були, є і залишаться «свободою» для кожної людини.

Адже ще кілька тисячоліть тому світ про гроші нічого не знав. Люди просто обмінювалися тим, що виробляли. Ковалі - наконечниками для стріл, ножами і сокирами, хлібороби - зерном, вином і маслом, скотарі - тваринами, шерстю, молоком і шкірою, воїни - захопленими в полон рабами.


До появи грошей люди обмінювалися в тому числі і шкурами вбитих тварин / © Flickr


Зрозуміло, такий обмін був вкрай незручний. Як поділити бика на глечики або мечі? Та й навіщо скотарю стільки мечів і глечиків, а гончару і ковалю - цілий бик відразу? Як дізнатися, що дорожче: одні штани, дві сокири або чотири глечика?

Найчастіше «грошима», звичайно, служили шкури, хутра та худоба. Але все це були надто великі «асигнації», вельми незручні, та й «швидкопсувні».

Потрібні були дрібні розмінні одиниці, що не зменшували б свою вартість, як би їх не ділили. Тому одними з перших грошей можна вважати раковини каурі, які добували в південних морях. Раковини просвердлювали і надягали на мотузочку, як намисто. Правда, собівартість таких «грошей» була дуже невеликою. За одного бика потрібно було відрахувати тисячі раковин. Так і виникли металеві гроші. Монети можна було карбувати будь-якої вартості: з міді - дешевше, зі срібла - подорожче, а з золота - найдорожчі.


Одними з найперших "грошових одиниць" в світі вважаються раковини каурі / © Flickr


Втім, і такий підхід виявився не таким вже зручним: металеві гроші важкі і займають багато місця, а ще їх непросто заховати, тому велика ймовірність крадіжки. Наші предки придумали наступне: золото передавали на зберігання в банк, а замість нього брали (наприклад, з собою в дорогу) паперові розписки, які засвідчували, що це золото у них є. Ці папірці і були першими на світлі паперовими грошима - на них було написано, якій кількості збереженого в банку золота вони рівні.


Лідійська монета, VI століття до н. е. / © Flickr

Рубль


На Русі, крім вищезазначених шкур, як гроші служили і соляні злитки, а вже потім злитки срібні. Версій походження самого слова «рубль» - безліч. Вони розходяться в деталях, але сходяться в одному: однокорінним «рублю» є дієслово «рубати». Етимологічний словник Макса Фасмера повідомляє, що спочатку слово «рубель» позначало обрубок, затичку, проте вже з 1316 року термін «рубль» зустрічається в письмових джерелах як «назва грошової одиниці <...> замість гривні (грошова і вагова одиниця Стародавньої Русі та деяких інших держав Східної Європи; перша вагова одиниця, що згадується в давньоруських літописах; походить від шийної прикраси «гривні», часто виготовлявся зі срібла або золота - NS) <...> яка в Новгороді важила в зливку 196 гр. <...> Від рубати, тобто "обрубок гривні" ».



Монета номіналом "1 рубль" епохи Петра I / © Flickr


Існує, однак, і версія про те, що слово «рубель» є однокореневим зі словом «рупія» і походить від давньоіндійського rupiam, що означає «оброблене срібло».
Інші дослідники вважають, що рубль дорівнював не цілій гривні (близько 200 грамів срібла) і не її половині, а лише чверті. Так, наприклад, російський історик Іван Кондратьєв в своїй книзі «Сива старовина Москви» пише: «Рублі були частинами гривні або шматками срібла з карбами, що означали їх вагу. Кожна гривня поділялася на чотири частини; назва ж рубль походить від слова "рубати", тому що прут срібла в гривню вагою розрубують на чотири частини, які і називалися рублями ».

До 1534 року 1 московський рубль став дорівнювати 200 московським грошам або 100 новгородським грошам, які отримали назву «копійка». А ось перша рублева монета, де було позначено її гідність - «рубль», була викарбувана лише в 1654 році в ході грошової реформи царя Олексія Михайловича. Втім, в зверненні вона була не більше року, так як вміст срібла в монеті був меншим, ніж в ста копійках (фактично новий рубль дорівнював 64 копійкам). Карбування рублевих монет знову відновилося лише в 1704 році за Петра I і вже практично не переривалося до наших днів. Перші паперові рублі з'явилися в Росії в 1769 році. При цьому з 1769 по 1849 існувало два «види» паперових рублів, які відрізнялися за собівартістю: рублі сріблом і рублі асигнаціями. У 1897 році був введений золотий стандарт, і основною грошовою одиницею став золотий рубль (0,774235 грама золота). Цей стандарт існував до 1914 року.


1 рубль часів Миколи II / © Flickr


Після грошової реформи 1961 радянський рубль дорівнював 0,987412 грама золота, однак поміняти рублі на золото радянські громадяни, як відомо, не могли: золотий еквівалент використовувався при формуванні офіційних обмінних курсів для іноземних валют. А ось сьогодні золотого еквівалента рублю не має.


Радянський рубль 1938 года / © Flickr

21.06.2017

Похожие записи

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ

Украина и Израиль завершили переговоры по ЗСТ
Деньги

Соглашение о ЗСТ откроет новые возможности для украинского экспорта в Израиль, который в прошлом году составил 781,2 млн долларов, а также новый рынок для бизнеса, считает глава правительства Владимир Гройсман. Украина и Израиль заве...

Читать дальше

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом

Ломаченко завершил подготовку к предстоящему бою с Линаресом
Спорт

Чемпион мира WBO во втором полулегком весе Василий Ломаченко (10-1, 8 KO) закончил процесс подготовки к проведению боя за титул WBA в легком весе против Хорхе Линареса (44-3, 27 KO), сообщает Instagram менеджера Украинская Эгис Климас. Наш соотечест...

Читать дальше

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля

Санкционные страдания: российские олигархи воззвали к помощи Кремля
Деньги

Российские олигархи, попавшие под санкции США, попросили помощи государства. Об этом сообщила "Газета.Ru". По данным издания, ссылаясь на возникшие проблемы, к правительству России уже обратились владелец En+ Олег Дерипаска, совладелец "Реновы" Викт...

Читать дальше

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года

Компания Sony отчиталась о доходах за первый квартал 2015 года
Деньги

Sony продолжает улучшать свои финансовые показатели после многолетнего снижения прибылей, которое подвело корпорацию вплотную к грани банкротства. Новый президент Sony Кадзуо Хираи провёл тотальную реструктуризацию компании, избавился от большей част...

Читать дальше